18

Aparte nummering Credit Nota's

  • Afgerond

T
Thomas

In Belgiƫ dienen credit nota's wettelijk gezien een aparte nummering te hebben

A

Activiteit Nieuwste / Oudste

Avatar

Silvasoft Team

Status gewijzigd in: Afgerond

Avatar

Silvasoft Team

Het is nu mogelijk (voor Belgische administraties) om een eigen nummerreeks te gebruiken voor creditnota's. U kunt dit configureren via het menu: Facturatie > Instellingen > Creditnota.

Tevens is het mogelijk te filteren in het factuur overzicht op type creditnota of niet. Tot slot is er een extra kolom toegevoegd in het factuuroverzicht die per factuur aangeeft of het een creditnota betreft of niet. Deze kolom kunt u inschakelen via het tandwiel-icoontje.


A

Camille

Wat wijzigt er in de module boekhouding? Er is geen bijkomende kolom in de aankoop-en verkoopboeken? Men moet nog steeds manueel " credit nota" vermelden in "beschrijving" om de zoekfunctie te kunnen gebruiken. Zelf heb ik manueel ook een min teken toegevoegd aan het automatisch aangemaakt facturatienummer. Op welke wijze wordt een aparte nummering toegevoegd bij Ingave van kredietnota's in de aankoop- en verkoopboeken? De vraag betreft de module boekhouding en bijgevolg is ze volgens mij zeker NIET afgerond.

Men boekt credit nota's door het invullen van een negatief getal in het aankoop- of verkoop dagboek. Aparte dagboeken voor credit nota's zodat credit nota's een aparte nummering krijgen ( wettelijk verplicht) en niet als negatieve getallen worden geboekt zijn niet aanwezig. We worden opgezadeld met negatieve getallen in aan- en verkoopboeken, maar ook in de BTW boekhouding. Nochtans wordt het bedrag correct overgebracht naar de BTW aangifte maar de in de BTW aangifte vermelde bedragen zijn negatief weg geboekt in de boekhouding . Het beschikbaar stellen van dagboeken voor de correcte ingave van creditnota's maakt de boekhouding geschikt voor een Belgische boekhouding . De mogelijkheid van het aanmaken in "facturatie" van een apart nummer voor credit nota's maakt de boekhouding niet conform de Belgische boekhoudkundige normen en de Belgische BTW wetgeving.


Avatar

Silvasoft Team

Bedankt voor uw feedback. In de komende maanden zullen er nog diverse verbeteringen plaatsvinden op dit gebied.


Avatar

Silvasoft Team

Status gewijzigd in: Ingepland

A

Camille

Normaal wordt een aankoop debet geboekt en een ontvangen krediet nota voor deze aankoop langs de credit zijde. Blijkt dat ontvangen kredietnot'as gewoon worden in mindering gebracht waardoor er in een reportage van het grootboek geen spoor van de verrichting aanwezig is.


A

Camille

Ook het ingeven van negatieve getallen in een dubbele boekhouding is niet toegestaan. In het aankoopdagboek verschijnt het wel als een negatief getal en dat is in principe verboden. Daar horen geen negatieve getallen. Dit is volgens mij voldoende om de boekhouding als niet conform te verklaren.