50

Jaarrekening (naar Belgisch boekhoudrecht)


J
Jean-Paul

Graag de mogelijkheid om als rapportage naast de kolommenbalans ook een jaarrekening (naar Belgisch boekhoudrecht) te kunnen genereren.

A

Activiteit Nieuwste / Oudste

A

Anneleen

Wat is de status van deze topic? :)


A

Anoniem

Belgische jaarrekeningen van bedrijven zijn vrij te verkrijgen op staatsbladmonitor.be/.

Bijvoorbeeld deze van Proximus: cdn.staatsbladmonitor.be/2022pdf/2022-20025637.pdf

Belangrijkste lijken me de tabellen BALANS NA WINSTVERDELING (activa/passiva) en RESULTATENREKENING (opbrengsten/kosten), maar ik ben hier ook geen expert in.

In feite lijkt me dit gelinkt aan de andere ideeën omtrent een door de software gegarandeerde correcte Belgische grootboekrekening met officiële/vaste opsplitsing activa/passiva:
- [15 votes] Balansrekening splitsen in Activa (bezit) en Passiva (schuld): silvasoft.upvoty.com/b/module-boekhouden/balansrekening-splitsen-in-activa-bezit-en-passiva-schuld/
- [7 votes] Belgsche boekhouding,Toevoegen grootboekrekeningen: silvasoft.upvoty.com/b/module-boekhouden/belgsche-boekhoudingtoevoegen-grootboekrekeningen/
- [4 votes] silvasoft.upvoty.com/b/module-boekhouden/belgische-boekhouding-mar-rekeningen-rubrieken/: silvasoft.upvoty.com/b/module-boekhouden/belgische-boekhouding-mar-rekeningen-rubrieken/

Mogelijks is het interessant/noodzakelijk om deze ideeën meteen mee te nemen bij het ontwerp van deze feature.


Avatar

Silvasoft Team

Ter informatie: er zijn inmiddels diverse nieuwe extra rapportages beschikbaar voor rubrieken en grootboekrekeningen. Inclusief mogelijkheid tot filteren op rubrieken. Bekijk ook eens het net nieuwe rapport "Saldo overzicht grootboekrekeningen en rubrieken (vergelijking per boekjaar of periodes)".

We horen graag uw feedback op deze rapportage en we willen graag een nog betere ondersteuning bieden richting jaarrekeningen. Het zou erg helpen als u hier voorbeelden en extra informatie kunt delen voor ons ontwikkelteam. Alvast bedankt!


  • G
Avatar

Silvasoft Team

Status gewijzigd in: Ingepland

A

Camille

Het lijkt er op dat aanmaken van rapporten op basis van rubrieken niet te wordt ondersteund. Er is nochtans de mogelijkheid om rapporten aan te maken op basis van "eigen selectie van grootboekrubieiken" maar dat werkt volgens mij niet. Ook is de selectie van rubrieken zo moeilijk mogelijk gemaakt, er worden geen gegevens getoond zoals dat wel kan bij de keuze" eigen selectie van grootboekrekeningen" De mogelijkheden van het Belgisch boekhoudsysteem worden zeer stiefmoederlijk benaderd. De vraag is dan waarom de keuze voor rubrieken mogelijk wordt gemaakt indien het toch niet werkt; Mischien is er verandering op komst. Ik zou zeggen,:probeer het eens uit,


A

Camille

De jaarrekening wordt opgesteld met de totalen van de hoofdrekeningen ( rubrieken) waaraan de Belgische wetgeving boekhoudkundige normen koppelt, Voor elke rubriek is bepaald waar het bedrag in de jaarrekening moet worden aangegeven, activa, passiva, enz;; in silvasoft zijn aan rubrieken geen boekhoudkundige normen gekoppeld, er wordt niets gecontroleerd noch geautomatiseerd. Het is bijgevolg mogelijk dat boekingsrekeningen (grootboekrekeningen) geduid als activa en of passiva onder dezelfde rubriek worden ondergebracht, het is zelfs mogelijk om rekeningen 70 onder rubriek 60 te plaatsen. ook is het mogelijk dat rekeningen van categorie 5 onder een rubriek van categorie 4 worden gekoppeld, er is geen enkele controle. De enige raportage met rubrieken en gekoppelde rekeningen is de raportage saldo's grootboek en rubriek en men kan ze downloaden in exelformaat waardoor men de mogelijkheid heeft om bepaalde rubrieken te selecteren en samen te tellen. Het rapport geeft echter niet de nodige gevens om de conformiteit te controleren , activa en passiva worden niet geduid, Men heeft als Belgisch gebruiker geen enkele controle betreffende de conformiteit van het rekeningschema en of dat het voldoet aan de wettelijke normen. Silvasoft garandeert bijgevolg geen conforme boekhouding, boekingsrekeningen ( grootboekrekeningen) kunnen afwijken van de rubriek en bijgevolg een foutieve jaarrekening opleveren. Een raportage van rubrieken en boekingsrekeningen met vermelding van de hoedanigheid, activa of passiva, ontbreekt maar is hoog nodig.


  • A