3

Rapportages op basis van de rubrieken., de hoofdrekeningen.( Belgische boekhouding)


A
Camille

Er is heden slechts één rapport beschikbaar met vermelding van de rubrieken. Het voordeel van gebruik van rubrieken is dat men bij de opmaak van een rapport niet alle onderliggende rekeningen moet selecteren. De jaarrekening wordt opgemaakt op basis van de MAR rekeningen, In een Belgische boekhouding zijn dat meestal de hoofdrekeningen of rubrieken. De boekingsrekeningen (grootboekrekeningen?) zijn niet nodig voor een bruikbare eindbalans, bruikbaar voor de aangifte van de jaarrekening. Als Belgisch gebruiker blijft men wat rapporten betreft in de kou staan en men heeft ook niet de mogelijkheid om op basis van rubrieken zelf rapportages aan te maken.

A

Activiteit Nieuwste / Oudste

A

Anoniem

Ik mis, in de Belgische boekhouding, een actief/passief balans zoals in de meeste boekhoudprogramma's. Via export is het wel mogelijk de volledige opsomming te gaan bewerken, maar dit is een tijdrovende bezigheid , wat door aangepaste software makkelijk te organiseren is. Nu breng ik e saldo's per rekening over naar een boekhoudprogramma "Manager", en maak van daaruit een actief/passief balans en resultaatrekening om bij belastingaangifte te voegen.


A

Camille

Het Belgische MAR geeft aan welke rekeningen tot het actief of het passief behoren. Dit is nodig voor het correct opmaken van de jaarrekening. In Silvasoft heeft men er een zooitje van gemaakt toen men rubrieken ( MAR rekeningen) heeft toegevoegd aan het programma. Men heeft nagelaten om deze MAR rubrieken de eigenschappen te geven van MAR rekeningen zodat alle boekingsrekeningen (grootboek rekeningen) welke bij een MAR rekening ( rubriek) horen automatisch de eigenschappen kunnen aannemen van de hoofdrekening ( Rubriek) op basis van het MAR en grootboekrekeningnummer. Op deze wijze zijn menselijke fouten uitgesloten en kan alles eenvoudig worden geautomatiseerd en automatisch gecontroleerd. Bovendien zou het slechts éénmalig moeten worden geprogrammeerd om een bruikbaar MAR rekeningschema mee te leveren met het programma.. Nu moet voor elke grootboekrekening ( boekingsrekening) alle eigenschappen manueel worden ingegeven en is er geen geautomatiseerde controle over de juistheid er van. Heden is het zonder meer mogelijk om gelijk welke boekingsrekening (grootboekrekening) onder een bepaalde MAR rubriek te plaatsen en is er geen enkele controle of passiva of activa correct worden geboekt onder de juiste rubriek met alle mogelijke gevolgen voor de jaarrekening en de boekhouding. Het gebruik van Silvasoft voor een Belgische boekhouding vereist zeer veel boekhoudkundige kennis in vergelijking met voor de Belgische markt bedoelde boekhoudprogramma's. Wat betreft een Belgische boekhouding worden de voordelen en mogelijkheden die het gebruik van MAR rekeningen bieden voor automatisatie niet benut.


A

Camille

Bij een nieuwe poging voor een overzichtelijk rapport met rubrieken
van mijn Belgisch rekeningschema, krijg ik voor mijn grootboek in Word een rapport van 31 blz, kleine onduidelijke text,
In Exel krijg ik een zeer onoverzichtelijk rapport van 44 blz daar rekening nummers en resultaat niet op de zelfde bladzijde kan worden afgedrukt noch bekeken. De eerste 22 blz vermelden de rubrieknummers met naam, de volgende 22 blz de resultaten. Niet bruikbaar. Als PDF zoals reeds vermeld 63blz. Ge hoofdoorzaak is het gebruik van het volledige pad voor het duiden van de rubrieken en de toevoeging van de kolom " type grootboek". Waarvoor deze ruimtevretende kolom nodig is is voor mij een raadsel. Een korte , duidelijke en overzichtelijke balans op basis van de MAR rubrieken is nergens voorhanden en kan ook niet worden aangemaakt.


A

Camille

De beschikbare balans met rubrieken maakt gebruik van het volledig pad om rubrieknamen te duiden wat tot gevolg heeft dat de balans niet op één en dezelfde pagina kan worden afgedrukt of een zeer lang onoverzichtelijk rapport opleverd. in PDF formaat is een volledige balans 64+- blz lang, een boek!!! Niet bruikbaar. Een bruikbare proef en saldibalans met alleen de feitelijke rubrieknaam AUB. Mogelijkheid om de boekingsrekeningen (grootboekrekeningen) weg te laten voor een overzichtelijk rapport. En de nutteloze kolom "type grootboek" zorgt ook voor veel papier.